Ponzi Nedir? Bitcoin ile Ponzi Farkı Nedir?

Ponzi Nedir? Bitcoin ile Ponzi Farkı Nedir?

Ponzi şeması italyan Charles Ponzi sayesinde popüler olmuştur. Charlas Ponzi yatırımcılara iki seçenek sunmuş; paralarının 45 günde %50 artacağını veya 90 günde ikiye katlayacağını söylemiş, eski yatırımcıya yeni yatırımcıdan gelen geliri vererek 1 yıl boyunca 20 milyon dolar toplamıştır. günümüzdeki değeri ise 250 milyon dolar.

Charles Ponzi yatırımcıları ikna etmek için diğer ülkelerden indirimli posta pullarını alıp bunları Amerika’da satarak gelir elde edeceğini söyleyerek yatırımcıları kandırmıştır. Ponzi şemasının en kritik noktası ortada gerçek bir yatırım veya ürün yoktur. Hayali bir üründen bahsedilerek yatırımcı ikna edilmeye çalışılır. Bunun günümüzdeki en iyi örneği çiftlik banktır. Çiftlik bank’ta yatırımcılara, verdikleri parayla hayvan alınıp çiftlik kurulduğu anlatılmış ve bu yalan bir mobil uygulama ile süslenmiştir.
Ponzi şemasında her zaman yeni bir yatırımcıya ihtiyaç vardır yeni yatırımcı gelmediğinde ve yatırımcılar paralarını geri istediğinde sistem çöker.

Bitcoin, Blockchain’in bir para birimidir. Blockchain ise merkeziyetsiz para transferlerinin yapıldığı bir ağdır. Basit olarak anlatmak gerekirse madenciler işlemleri onaylarlar ve bunun için para kazanırlar ama kimin işlemini onayladığını görmezler.

Son dakika gelişmeleri ve fırsatlardan haberdar olmak için telegram ve Twitter‘dan takip edeblirsiniz.

Blockchain para göndermeye yarayan bir ağdır. Tıpkı bankanın havale ve eft işlemlerinizi yapmasına benzer fakat para yolladığınızda merkezi bir otorite olan bankanın onayına ihtiyaç duyarsınız. Blockchain’de ise böyle bir merkez yoktur işlem çok sayıda madenci tarafından anonim bir şekilde yapılır. bitcoin ise bu sistemdeki dolar veya tl gibi bir araçtır.

Nasıl TL, Dolar, avro borsalarda işleme giriyorsa ve birbirleri arasında değiş tokuş yapılıyorsa bitcoin de çeşitli borsalarda değiş tokuş aracı olarak kullanılır. Ponzi şeması ise yatırımcılara bir gelir vadeder. Bunun için de bir başkasının parasını bir önceki yatırımcıya verir. Borsada ise hisse senetleri veya bitcoin bu şekilde değerlenmez. Kullanıcılar açık bir pazarda fiyat tekliflerine göre bitcoin alıp satar. Ponzi şemasındaki gibi yeni yatırımcılarının girmesini ve bundan direkt kazanç bekleyen kişiler yoktur. Bitcoin veya hisse senedi alıp satan kişiler birbirlerini tanımaz. Ponzi şemasında genelde insanlar yakın çevrelerini sisteme dahil etmeye çalısarak gelir elde etmeye çalışırlar. Ponzi şemasında bir kişi bütün parayı kendi elinde toplayıp bir kısmını öncü yatırımcılara dağıtarak onları daha çok para toplamak için teşvik eder yani kişi merkezlidir. Borsalar ise kişi merkezli olmayıp sadece kişilerin varlıkları birbirlerine satmaları için oluşan aracı platformlardır.

↓↓↓ Güncel Haberler ve Fırsatlar İçin Bizi Twitter ve Telegramdan Takip Edin ↓↓↓

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.