Altcoin Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Altcoin Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Altcoin seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç genel faktör var bu geleneksel borsalarda ve bitcoinde çok farklı değildir. Uzun vadeli veya kısa vadeli alım satımlarda bu parametreler değişebilse de birbirinden çok farklı değillerdir. Bu yazıda uzun ve kısa vadeli coin alırken hangi verileri değerlendirmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Coinin Market Değeri

Bitcoin ve geleneksel borsaların temel prensibi risk getiri oranıdır. Aldığınız Risk oranında kazanır veya kaybedersiniz, aldığınız riski belirleyen ise yatırım yaptığınız coinin veya hissenin toplam market değeridir. Toplam market değeri yüksek olan coinler istisnalar dışında çok riskli değildir. Amerikan borsasında S&P500 %1 düştüğünde diğer kücük değerli hisse senetleri %10 veya daha fazla düşebilir. Bitcoin S&P500 e benzetilebilir geçtiğimiz düzeltmelerde gördüğümüz gibi bitcoin %25 düştüğünde diğer altcoinlerde %50 ve daha fazla düşüş görülebiliyor.

Coinin Dağılım Yüzdesi

Varlık dağımı dediğimiz bu kavram ise elinde coin tutanların yüzdelik dağılımı anlamına gelir. Örneğin bitcoinde bu dağılım top 10 cüzdanda %5 iken DogeCoin’de top 10 kullanıcının sahip olduğu Doge miktarı tüm DogeCoin miktarının %44’ünü oluşturur. Bunu getirdği risk bu 10 kişi elindeki dogeları sattığında piyasada ciddi oranda bir düşüş olur ve bu sadece kücük bir gruba bağlıdır. Yani milyonlarca kişinin kaderi birkaç kişinin elinde. Ve bu kişiler çok düşük fiyattan aldığı için ani yükselişlerde kar almak için ellerindeki doge’u satarak ciddi kar elde etmeye çalışırlar. Bu yüzden servet dağımı homojen olmayan coinlerden uzak durmak gerekir. Ayrıca Ön Satışlarda belirtilen tokenlerin ne kadarı kilitli ve ne kadar sürede dolaşıma katılacağı bilgisi de oldukça önemlidir.

Güncel Haberler ve fırsatlardan haberdar olmak için bizi telegramdan takip edin.

Projenin İşlevselliği

Daha çok uzun vadeli coin alırken dikkat edilmesi gereken parametrelerden biridir. Coin hangi promlemleri çözüyor diğer rakiplerinden farkı ne? gibi soruların cevapları aranmalıdır. Ethereum’u Vitalik’in benzetmesine göre coinlerin appstore’u veya android marketine benzetebiliriz. Birçok coin erc-20 tokenidir ve Ethereum ağında oluşturulmuştur. Bu ethereum işlevselliğini ve benzersizliğini kanıtlıyor. Bu yüzden Ethereum uzun vadede kazandırdı. Fakat her coin işlevsel değildir bazıları daha çok sosyal medyada yakaladığı başarılarla ön plana çıkmıştır fakat bu coinleri artışı genelde uzun vadeli değildir. Ethereum, Solana, Avalanche, Fantom, Tezos, Cosmos, Harmony gibi ekosistemlerin Tokenlerinin kullanım değerleri yüksektir ve bu tokenleri kullanıcılar belirli işlevler için almak zorundalar. Örneğin bu ekosistem üzerindeki NFT’leri satın almak veya DeFi platformlarını kullanmak veya oyunları oynamak için. Örneğin APE Tokeni almak için veya Bored Ape Yatch Club NFT’si almak için Ethereum almak zorunda olmaları, DeFi Kingdoms Oyunu için ONE Tokeni almak zorunda olmaları gibi.

Coin’in Anlaştığı Firmalar

Her proje Ethereum veya polkadot gibi işlevsel ve teknik promlemleri çözmeye odaklanmaz. Bazı coinler yaptıkları anlaşmalarla ciddi kazanç sağlayabilirler. Buna en iyi örneklerden biri CHZ’dir CHZ spor kulüpleriyle yaptığı anlaşmalarla oldukça popüler oldu ve fiyatında çok ciddi artış yaşandı. Anlaştıkları takımlar dünya çapında olduğu için bu artış geldi. Aynı şekilde bir şaka coini olarak çıkan Dogecoin medyanın popülerleştirmesiyle bir işlevi olmamasına rağmen oldukça değer kazandı. Bu coinlerin olumsuz özelliği daha spekülatif olmalarıdır ani fiyat iniş çıkışı yaşanabilir. Son dönemlerde ekosistem tokenlerinin fon ayırmaları da fiyatlara oldukça etki etti. IMX’in son dönemde yaptığı anlaşmalar sayesinde fiyatı yükselişe geçti.

Ayrıca GRAYSCALE gibi büyük bitcoin fonlarıyla anlaşan coinlerin ciddi artış gösterme potansiyeli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Büyük firmalar bu kurumlar aracılığıyla bitcoin ve altcoin yatırımı yapiyorlar. GRAYSCALE fonunda bulunan coinler ise $BTC $BCH $ETH $ETC $ZEN $LTC $XLM $ZEC $BAT $LINK $MANA $FIL $LPT

Toplam Kilitlenmiş Miktar

DeFi Borsalarındaki yüksek faizler sebebiyle kullanıcılar coinlerini kitlemeye devam ediyorlar. Şu an ethereum 2 için kitlenmiş ETH Miktarı 14 milyar dolar ve bu kişiler ETH 2 gerçekleşmeden çekemiyorlar. Kitlenmiş coinin önemi bir dayanak noktası oluşturmasıdır. Bu kişiler kitledikleri coinleri satmadıkları için coinin fiyatında büyük düşüşler görünmez. Diğer kitlenmiş coin miktarları ise AAVE DeFi’inde 11.8 milyar dolar PancakeSwap’ta 10.7 milyar dolar, MKR 9.7 Milyar dolar, COMP 9.6 Milyar dolar, UNI 8.6 Milyar dolar, XVS 6.8 Milyar dolar, Sushiswap 5.1 milyar dolar, MATIC 4.7 milyar dolar.

Proje Sahipleri

Coin’i çıkaran kişilerin kim olduğu ve daha önceki işleri, anlaşmaları ve listelendiği borsaları da dikkate almak gerekiyor. Özellikle Yeni çıkan ICO’lara dikkat etmek gerekli. ICO PRojeleri çok ciddi kazanç getirebilse de çok azı bunu başarabildiği için bi nebi piyango bileti almak gibidir. Özellikle Coin eski bir coin degilse bir ICO projesiyse iyice araştırmak gerekir.

Coinini Toplam ve Dolaşımdaki Arzı

Coinin Market değerinin önemini belirtmiştik, bir coinin market değeri belirlenirken coinin dolaşımdaki arzı ile o anki fiyatı çarparak belirlenir. Bir coinin dolaşımdaki arzı ile toplam arzı arasında çok büyük fark var ise o coinin fiyat performansı şüphelidir çünkü firma sahipleri coinleri piyasaya sürdüğünde arz artacak ve fiyat düşecektir.

↓↓↓ Güncel Haberler ve Fırsatlar İçin Bizi Twitter ve Telegramdan Takip Edin ↓↓↓

One thought on “Altcoin Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Comments are closed.